Tools #1

Kahoot!

Beschrijving van de tool:

Kahoot! is een leuke tool waarmee je als leerkracht quizzen kunt ontwerpen en laten afnemen. Kahoot! is een zogenaamd student-response-system. Dat betekent dat de docent vragen stelt via zijn pc en die vertoont op het digibord, dat leerlingen daar op reageren via pc, laptop, smartphone of tablet, er een overzicht wordt getoond van de gegeven reacties en de docent daarover in gesprek kan gaan met zijn leerlingen. Kahoot! stelt je in staat om een serie meerkeuzevragen (quiz), meningsvragen of enquêtevragen te maken die de leerlingen vervolgens kunnen beantwoorden.

Link naar deze tool:

Is deze tool geschikt voor het basisonderwijs?

Ja! Kahoot! is erg geschikt voor het basisonderwijs en je kunt de tool inzetten vanaf groep 3-4. De tool is erg gebruiksvriendelijk en eenvoudig. Uit vele eigen ervaringen heb ik kunnen zien wat deze tool met de betrokkenheid van leerlingen doet. Kahoot! maakt leerlingen enthousiast en motiveert ze om juiste antwoorden te bedenken op diverse vragen. De tool maakt ook gebruik van het principe 'gamification' en sluit daardoor goed aan op de belevingswereld van basisschoolkinderen. In de quizzen zitten diverse spelelementen verwerkt. Zo krijgen de kinderen punten voor het juist beantwoorden van een vraag en strijden ze om een plekje in de top 3. 

 

Het is wel handig als de leerlingen beschikken over een 'eigen device', zoals een laptop of tablet. Zo kunnen ze allemaal meedoen met de quiz. Voorwaarde is natuurlijk weer dat kinderen weten hoe ze met het betreffende device om moeten gaan. 

Toepassing:

Als leerkracht dien je je eerst aan te melden op de website en een gratis account aan te maken. Vervolgens kun je eigen Kahoots gaan maken of Kahoots van anderen zoeken en downloaden. Een Kahoot is vrij eenvoudig om te maken:

  1. Klik op de knop 'New K!'.
  2. Kies de gewenste speelwijze (in de meeste gevallen is dit 'quiz').
  3. Bedenk een titel voor de Kahoot en vul de overige velden naar wens in.
  4. Klik op 'Add question' en vul de vraag in. Geef daarna aan hoeveel tijd de kinderen krijgen (gemiddeld = 30 sec.) en of leerlingen punten mogen verdienen en dus tegen elkaar kunnen spelen. Vervolgens vul je de verschillende antwoordmogelijkheden in (min. 2, max. 4) en vink het juiste antwoord aan. Tenslotte kun je nog een afbeelding of filmpje bij de vraag toevoegen. 
  5. Klik op 'Next' om een volgende vraag toe te voegen en herhaal hierbij stap 4. Doe dit net zolang tot dat je genoeg vragen hebt.
  6. Klaar? Klik op 'Save' en je Kahoot is opgeslagen.
  7. Nu kun je de Kahoot direct spelen of delen met anderen. Wanneer je terug wil naar het overzichtsscherm, klik je op 'I'm done'.

Als de leerkracht een Kahoot start wordt er een pincode gegenereerd. Als leerlingen op hun device surfen naar https://kahoot.it/ en de pincode en hun naam invoeren komen zij in de omgeving waar zij de vragen kunnen beantwoorden. Op het moment dat de leerkracht een vraag vrijgeeft verschijnt die vraag met bijbehorende antwoordmogelijkheden (elk voorzien van een eigen kleur) op het digibord. Op het device van de leerlingen verschijnen kleurvlakken die corresponderen met de kleuren van de

antwoorden op het digibord. De leerlingen kunnen de vraag beantwoorden door te klikken op de kleur van het antwoord waarvan zij denken dat het goed is. Nadat de vraag door de leerlingen is beantwoord krijgt de leerkracht op het digibord een overzicht van de gegeven antwoorden en kan hij die met zijn

leerlingen bespreken, waarna hij de volgende vraag vrijgeeft. Enz. enz.. Als de leerkracht dat wilt kan hij de resultaten oproepen in een Excel-spreadsheet en inzage krijgen in de resultaten van zijn leerlingen.

 

Een Kahoot kan op diverse wijzen worden ingezet. In groepen 3-4 zou je een Kahoot in kunnen zetten voor een klassikale quiz op het digibord om te kijken of leerlingen het doel van een les begrepen hebben. In de groepen 5-6-7-8 kun je een Kahoot inzetten om diverse quizzen te maken op elk vakgebied. Bijv. een quiz om de woordkennis van kinderen te testen of juist een quiz om het geleerde van een thema wereldoriëntatie te testen. Kinderen kunnen individueel meedoen of in team-mode (wanneer je maar een paar devices beschikbaar hebt). 

Voordelen:

  • De tool is erg eenvoudig in gebruik door een simpele lay-out. 
  • De tool werkt motiverend voor de leerling door o.a. gebruik te maken van diverse spelelementen.
  • De tool geeft de leerling een overzicht van goede en foute antwoorden.
  • Je kunt de bedenktijd van leerlingen instellen en hen zo 'genoeg' tijd geven.
  • Er kunnen ook afbeeldingen of filmpjes aan een vraag worden toegevoegd.
  • Je kan zoeken in een database van Kahoots die door anderen zijn gemaakt en deze kopiëren en vervolgens ook spelen.
  • Een gemiddelde Kahoot quiz neemt niet veel tijd in beslag waardoor het makkelijk toepasbaar is tussen de lessen door. 

Nadelen:

  • De tool is Engelstalig.
  • Voor een 'ultieme ervaring' is het fijn dat ieder kind over een 'eigen device' beschikt.

Bronnen & extra's:

Informatie gehaald uit eigen ervaringen en van de officiële site van Kahoot!: https://kahoot.com/

Hieronder nog een impressiefilmpje en een instructiefilmpje van Kahoot!:


Quizlet

Beschrijving van de tool:

Quizlet is een zogeheten 'overhoortool'. Je zet lesstof in de app (door leraar of leerling) en dan maakt de app er quizjes van met verschillende vraagvormen. Zo kun je leerlingen laten leren met quizzen, flitskaarten, spellen en meer. Je kunt zoeken in een database van miljoenen studiesets of ze zelf aanmaken. De missie van Quizlet is simpel: leerlingen (en hun docenten) helpen bij het oefenen en beheersen van wat ze leren. Sinds kort is er ook een 'Quizlet live' functie waarmee je een interactieve quiz met je leerlingen kan organiseren!

Link naar deze tool:

Is deze tool geschikt voor het basisonderwijs?

Ja, met name in de midden- en bovenbouw. De tool is het meest geschikt voor het aanleren van woorden in vreemde talen, bijvoorbeeld voor Engels. Maar ook binnen de Nederlandse taal kan er geoefend worden (woordenschat). Mijn voorkeur zal gaan naar het gebruik vanaf groep 5. Voorwaarde is dat kinderen weten hoe ze met een tablet of computer om moeten gaan. Ook is het raadzaam om van te voren duidelijk aan te geven hoe de tool werkt middels een voorbeeldje. Als leerkracht is het ook belangrijk dat je een handige, structurele manier vindt om de Quizlet-link met de kinderen te delen. Bijvoorbeeld door het op te schrijven op het bord of te tonen via het digibord. Maar het zou ook via Google Classroom, Padlet of Twitter kunnen.  

Toepassing:

Als leerkracht dien je je eerst aan te melden op de website en een gratis account aan te maken. Vervolgens kun je eigen studiesets gaan maken of studiesets van anderen zoeken en downloaden. Wanneer deze studieset (woordenlijst) is aangemaakt, stelt Quizlet een link beschikbaar waar leerlingen kunnen gaan oefenen. Als leerkracht deel je deze link met je leerlingen. Wanneer de leerling de link opent, kan hij/zij direct gaan oefenen.

 

Hieronder beschrijf ik op welke manieren een leerling kan oefenen. Als voorbeeld het aanleren van een vreemde taal. Quizlet kent de volgende oefenmogelijkheden:

  1. Leren: Adaptieve meerkeuze oefening.
  2. Kaarten: Flitskaarten waar het woord wordt getoond in zowel het Nederlands als in de vreemde taal.
  3. Schrijven: Het woord wordt getoond in het Nederlands (of andersom) en de vertaling moet worden ingevoerd.
  4. Speller: De woorden worden uitgesproken en je moet typen wat je hoort.
  5. Test: Met behulp van meerkeuzevragen, matchingsvragen, goed/fout-vragen en het invoeren van vertaalwoorden wordt de opgedane kennis getoetst. Het vraagtype kan naar keuze worden ingesteld.
  6. Combineren: Op het scherm worden de woorden in zowel het Nederlands als de vreemde taal weergegeven. Door middel van verslepen moeten de bij elkaar passende woorden op elkaar geplaatst worden. Deze oefening vindt plaats in de vorm van een race tegen de klok.
  7. Zwaartekracht: De woorden vallen in de vorm van astroïden naar beneden op het scherm. Voordat een woord aan de onderkant het scherm verlaat moet de vertaling zijn ingevoerd.

De leerling kan dus individueel oefenen, maar je kan Quizlet ook gebruiken om bijvoorbeeld klassikaal een quiz af te laten nemen. Quizlet-live is een gezamenlijk en spannend spel waarbij kinderen gegarandeerd betrokken zullen zijn! Bij dit spel draait het om samenwerken, gezien leerlingen de antwoorden in groepjes moeten geven. Het leukst is dan ook om met 'willekeurige teams' te spelen, maar het kan ook individueel gespeeld worden. Kinderen gaan naar www.quizlet.live en vullen hier een 6-cijferige code in om deel te nemen.

Voordelen:

  • De website en de oefenmogelijkheden zijn beschikbaar in het Nederlands.
  • Diverse mogelijkheden van oefenen, ook spelenderwijs.
  • De tool beschikt over een interactieve 'live' functie waarbij kinderen kunnen samenwerken.
  • Er zitten adaptieve functies in de oefenmogelijkheden (als je beter wordt, worden de vragen moeilijker).
  • Verschillende oefenrondes, te verstaan: bekeken, vertrouwd, onder de knie.
  • De oefenmogelijkheden beschikken over auditieve ondersteuning (voorleesfunctie). 
  • De website geeft de leerling een overzicht van goede en foute antwoorden.
  • In tegenstelling tot veel andere programma's voor het oefenen van woorden kunnen in Quizlet ook afbeeldingen worden ingevoerd.
  • Woordlijsten kunnen worden overgenomen/gekopieerd uit bijv. Excel. 
  • Er kan ook geoefend worden met woordlijsten die door anderen zijn gemaakt/vrijgegeven.

Nadelen:

  • De website heeft geen 'leerling login', waardoor je als leerkracht steeds opnieuw de link met je leerlingen moet delen.

Bronnen & extra's:

Informatie gehaald uit eigen ervaringen en van de officiële site van Quizlet: https://quizlet.com/nl Hieronder nog een instructiefilmpje van Quizlet:


Nearpod

Beschrijving van de tool:

Nearpod is een gratis presentatiesoftwareprogramma. Met Nearpod ontwikkel je interactieve, mobiele presentaties. Met deze tool kun je interactieve lessen ontwerpen waar leerlingen aan deel kunnen nemen. Via de app van Nearpod kan een leerling via een tablet, laptop of smartphone deelnemen aan jouw ontworpen presentatie. Tijdens de interactieve presentatie kun jij als leerkracht bepalen wat de leerlingen doen. Hetgeen wat op jouw scherm gebeurd, gebeurt ook bij de leerlingen. Tevens zijn er vele interactieve opties, zoals het invoegen van een quiz, een tekenopdracht of een poll. De tool is beschikbaar via het internet. Je kunt snel en gemakkelijk een account aanmaken waar je vervolgens interactieve presentaties kunt downloaden of creëren.

Link naar deze tool:

Is deze tool geschikt voor het basisonderwijs?

Ja! Deze tool is breed inzetbaar binnen het basisonderwijs. Een interactieve presentatie wordt vaak gebruikt in het basisonderwijs. Nearpod biedt daarnaast nog enkele mogelijkheden die andere digitale presentatiesoftware niet bieden. Met Nearpod kun je je leerlingen laten deelnemen aan een: quiz, poll of tekenopdracht. Tevens hebben leerlingen de mogelijkheid om open vragen te beantwoorden, video's te bekijken en een slideshow van afbeeldingen te bekijken. Met Nearpod kun je erg gemakkelijk voor betrokkenheid bij je leerlingen zorgen door gebruik te maken van de interactieve middelen die deze tool bied. Tevens werkt de tool erg goed op de computer en elk andere device dat je erbij gebruikt (tablet, smartphone of laptop).

 

Maar ook buiten het basisonderwijs is deze tool breed inzetbaar. Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik een workshop gegeven aan een x-aantal leerkrachten van een basisschool. Ik hanteerde hierbij 'bring your own device', waar deelnemers van de workshop allemaal hun eigen device meenamen. Het was vervolgens simpelweg een kwestie van de app downloaden en de presentatiecode invullen in de app. Hierna kon er gelijk gestart worden met mijn ontworpen interactieve presentatie. Ik had bewust voor Nearpod gekozen omdat leerkrachten zo samen met mij door de presentatie konden lopen en tussendoor interactieve opdrachten kregen. Bijvoorbeeld een poll, waarmee ik de meningen van leerkrachten kon peilen. Super!

Voor welke groep(en) is deze tool geschikt?

Ik denk dat de tool het effectiefst is vanaf groep 3/4; zodra kinderen kunnen lezen, schrijven en typen kan deze tool worden gebruikt. Mijn voorkeur zal gaan naar het gebruik vanaf groep 5. Voorwaarde is wel dat kinderen weten hoe ze met een tablet of computer om moeten gaan. Ook moet je van te voren duidelijk aangeven hoe de tool werkt, aangezien de tool in het Engels is. Verder kun je het zelf zo makkelijk/moeilijk maken als je wilt, aangezien jij degene bent die de presentatie ontwerpt. De interactieve mogelijkheden zijn ook allemaal goed uitvoerbaar vanaf groep 3/4, vooral de tekenopdracht. Een quiz of poll kan ook goed uitvoerbaar gemaakt worden door in de onder-/middenbouw het gevraagde voor te lezen.

Toepassing:

De tool is makkelijk in gebruik. Via de site kun je als leerkracht een gratis account aanmaken. Hierna kun je meteen beginnen met het maken van een interactieve Nearpod presentatie. Je hebt zelfs de mogelijkheid om uit een database van verschillende, door anderen, gemaakte presentaties te kiezen en deze te downloaden! Het maken van een presentatie wijst zich vanzelf. Nearpod werkt met 'slides' (pagina's), deze kun je toevoegen zoveel je wilt. Bij elke 'slide' heb je de mogelijkheid om tekst, beeld of video toe te voegen. Ook kun je de mogelijkheid kiezen om een interactieve 'slide' te maken. Wanneer je hierop klikt kun je een quiz e.d. toevoegen. Wanneer je klaar bent met de presentatie kun je deze opslaan en publiceren. Je krijgt dan een code. Leerlingen kunnen vervolgens via de Nearpod app via een mobiel device inloggen in jouw gemaakte presentatie door enkel de code in te voeren. Vervolgens bepaal jij wat er gebeurt tijdens de presentatie en ben je gestart met het geven van een interactieve Nearpod presentatie! Zie ook de afbeelding hieronder:

Voordelen:

  • Je kunt je gratis registreren;
  • Het is bruikbaar voor verschillende devices;
  • De tool is uitermate geschikt voor onderwijs op afstand;
  • Jij bepaalt het tempo van de presentatie en hebt controle over hetgeen wat je leerlingen doen en zien;
  • Meerdere interactieve opties: quiz, poll, tekenopdracht, etc.;
  • Resultaten van bijvoorbeeld quizzen en polls zijn direct beschikbaar;
  • De tool is uitermate geschikt om leerlingen actief bij de les te betrekken en hun betrokkenheid te verhogen;
  • Eenvoudig in gebruik en werkt vrijwel altijd;
  • Je leerlingen kunnen overal aan je Nearpod-sessie deelnemen;
  • Je kunt kant-en-klare lessen downloaden en gebruiken (let op: deze zijn Engels).

Nadelen:

  • De tool is Engelstalig.

Bronnen & extra's:

Informatie gehaald uit eigen ervaringen en van de officiële site van Nearpod: http://www.nearpod.com/ Hieronder nog twee impressiefilmpjes van Nearpod:


Quiver

Beschrijving van de tool:

"Print, color and see your drawing in beautifully hand-animated 3D worlds". Quiver is een gratis app. Het is een app waarmee tekeningen tot leven komen. Vanuit de website print je de kleurplaten via de computer uit. De kleurplaat word ingekleurd met kleurtjes, stiften, wasco of iets dergelijks. Na het inkleuren van de kleurplaat open je de Quiver app op je smartphone of tablet (met camera). Scan de tekening en deze komt tot leven op je tablet of smartphone. Voorwaarde is dat kinderen netjes tussen de lijntjes moeten kleuren.

Link naar deze tool:

Is deze tool geschikt voor het basisonderwijs?

Voor leerkrachten in het basisonderwijs is deze tool zeker geschikt. Maar ook voor thuis! Binnen de schoolcontext kan deze app ingezet worden om kinderen nog meer te motiveren om tekeningen te maken. Ik denk zelf dat deze app het meest geschikt is voor de onderbouw. Voor groep 1&2 en 3&4 is dit een uitstekende werkvorm om kinderen te leren serieus om te gaan met een gegeven taak. De kinderen moeten immers goed binnen de lijntjes kleuren! Het idee dat hun tekening dan tot leven kan komen motiveert de leerlingen enorm om netjes te blijven kleuren! Deze activiteit kan dus gezien worden als een tekenactiviteit, maar ook als een sociale activiteit (werkhouding).

 

Uit eigen ervaring vinden kinderen uit de midden- en bovenbouw dit ook erg gaaf om te zien. Ze zijn verbaasd en verwonderd over de manier hoe hun ingekleurde tekening tot leven komt. Kinderen vonden de app leuk en gingen er graag mee aan de slag.

 

Helaas zijn er maar een kleine hoeveelheid kleurplaten beschikbaar waardoor kinderen al snel geen nieuwe kleurplaat meer hebben. Het is aan de website/app zelf om deze bij te vullen. Ik hoop ook dat dit gebeurt.

Toepassing:

Het principe van Quiver is erg eenvoudig. Je gaat naar de site toe en kiest daar een gewenste tekening uit (of je laat dit door de leerlingen doen). Vervolgens print je deze uit en laat de leerlingen de tekening netjes inkleuren. Daarna is het zaak dat jij als leerkracht de Quiver app hebt gedownload op alle devices waar de kinderen mee gaan werken. Want wanneer de kinderen klaar zijn met tekenen, kunnen ze met behulp van de app de tekening scannen waarna de tekening tot leven komt in een kleine animatie. Zie het onderstaande filmpje voor een completer beeld:

Voordelen:

  • Motiveert, interesseert en verwonderd kinderen, m.n. uit de onderbouw.
  • Het kleuren biedt meer uitdaging, de kleurplaat wordt meer dan alleen een gewone kleurplaat.
  • Uitstekend vertrekpunt voor scholing in werkhouding e.d.
  • De app is zowel te verkrijgen in de App store als in de Google play store.
  • Er zijn gratis kleurplaten beschikbaar.
  • Makkelijk te gebruiken met één druk op de knop.

Nadelen:

  • Er zijn maar een beperkt aantal gratis kleurplaten beschikbaar.
  • De site is in het Engels (maar dit maakt voor leerlingen in principe niet uit).
  • Als je met een te donkere stift over de lijntjes kleurt vindt de app het juiste plaatje niet meer waardoor de kleurplaat niet in 3d verschijnt. Het is dus belangrijk om het op de juiste manier in te kleuren.

Bronnen & extra's:

Zo zie je dat het gebruik van ICT en digitale media binnen je onderwijs heel erg breed en divers kan zijn. Je kunt dus zelfs ICT gebruiken bij het inkleuren van een kleurplaat om dit nog betekenisvoller te laten zijn voor kinderen!

 

Informatie gehaald uit eigen ervaringen en van de officiële site van Quiver: http://www.quivervision.com/


Socrative 2.0

Beschrijving van de tool:

Socrative 2.0 is de nieuwste versie van deze educatieve tool. Het kent een 'student-response-system' waarmee je een quiz kunt maken, afnemen en hiervan een rapportage kan ontvangen. Met Socrative ontstaat er interactie tussen de leerkracht en de leerlingen. Als leerkracht creëer je een digitaal lokaal waar de leerlingen op kunnen inloggen. De applicatie kan gebruikt worden op een tablet of een smartphone, maar is ook gewoon toegankelijk via het internet. Met Socrative kun je leerlingen tijdens de les antwoord laten geven op één of meer meerkeuzevragen, goed/fout-vragen, open vragen en/of stellingen. De docent bepaalt het moment waarop hij een door hem gemaakte quiz vrijgeeft ter beantwoording.

Link naar deze tool:

Is deze tool geschikt voor het basisonderwijs?

Deze tool is zeker geschikt voor het basisonderwijs. Ik heb het zelf ook gebruikt bij mijn project. De tool werkte erg goed, op elke tablet. Er waren geen mankementen te bespeuren. De tool is zeer effectief om leerlingen actief bij de les te betrekken. Leerlingen vonden het leuk om interactief met een tablet te werken en zo dus een quiz te maken. Je kunt de tool ook gebruiken om kinderen vragen te laten beantwoorden als bijvoorbeeld bij een inleiding van een bepaalde les. Je kiest in dat geval voor 'quick question'. In deze nieuwere versie van Socrative kun je ook een 'Space Race' organiseren. Dit is een andere quiz optie waar een duidelijk competitie element inzit.

 

Je kunt de kinderen in groepjes een Socrative quiz laten maken, in tweetallen of ieder apart, zolang je hiervoor voldoende digitaal materiaal voor hebt. Kinderen vinden het leuk ook tegen elkaar te strijden. Voor de kinderen is het waardevol om meteen te zien hoe ze de vraag hebben beantwoord. Dit kan met Socratve. Hier kan ook feedback of een opmerking aan toe gevoegd worden.

 

Als ondersteuning van de lesstof, kan Socrative dus als een 'digitale toets' dienen. De stof kan als een quizvorm worden ingezet en toetst de kennis van de leerlingen. De app kan ook dienen om de meningen van de leerlingen te peilen of om te kijken wat de beginsituatie van de kinderen is.

Voor welke groep(en) is deze tool geschikt?

Ik denk dat de tool het effectiefst is vanaf groep 3/4; zodra kinderen kunnen lezen, schrijven en typen kan deze tool worden gebruikt. Ikzelf heb de tool in groep 5 gebruikt en dat werkte prima! Voorwaarde is wel dat kinderen weten hoe ze met een tablet of computer om moeten gaan. Ook moet je van te voren want informatie geven, aangezien de tool in het Engels is, bijvoorbeeld: 'true/false' betekent 'juist/onjuist'. De kinderen moeten bekend zijn met verschillende vragen die aan hen gesteld kunnen worden en genoeg informatie hebben gehad over het te toetsen onderwerp.

Toepassing:

Het gebruik van Socrative is erg eenvoudig. Men kan gewoon de tool gebruiken door te surfen naar http://socrative.com/.Allereerst vraagt de docent een account aan. Na die aanvraag krijgt hij een room toegewezenen: een virtuele ruimte waarin hij zijn quizzen kan plaatsen. Die room krijgt een uniek nummer, het zogenaamde roomnummer. Nadat de docent een quiz heeft gemaakt kan hij die met slechts een muisklik vrijgeven voor zijn leerlingen. Als de leerlingen vervolgens via een tablet, laptop, pc of smartphone naar de site gaat en daar het roomnummer invoeren komen zij in de omgeving waar zij de vragen kunnen beantwoorden.

 

Op onderstaande afbeelding kun je het hoofdmenu zien voor de leerkracht. Je kunt dus een complete quiz maken, een snelle vraag stellen of een 'space race' organiseren. 'Exit Ticket' is een klein evaluatieformulier voor leerlingen wat je ze kunt laten invullen. Het is erg makkelijk om een quiz e.d. te maken, dit wijst zich allemaal vanzelf.

Voordelen:

  • Je kunt je gratis registreren.
  • Het is bruikbaar voor verschillende devices.
  • Meerdere opties: je kunt meerdere vragen achter elkaar plaatsen (quiz), snelle vragen stellen en een 'space race' organiseren.
  • De resultaten zijn direct beschikbaar en je kunt van iedere deelnemer de gegeven antwoorden zien in een Excel bestand.
  • De tool is uitermate geschikt om leerlingen actief bij de les te betrekken en hun betrokkenheid te verhogen.
  • Eenvoudig in gebruik en werkt vrijwel altijd.

Nadelen:

  • De tool is Engelstalig.

Bronnen & extra's:

Informatie gehaald uit eigen ervaringen en van de officiële site van Socrative: http://socrative.com/

Hieronder nog een handig instructiefilmpje:


Padlet

Beschrijving van de tool:

"We geven je een lege muur. Je kunt er van alles opzetten, overal. Eenvoudig, maar toch heel krachtig." Padlet is een online tool die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Je kunt de tool gebruiken om te evalueren, te brainstormen of om antwoorden te krijgen op een gestelde vraag. De tool is erg eenvoudig in gebruik.

Link naar deze tool:

Is deze tool geschikt voor het basisonderwijsonderwijs?

Ja, kinderen kunnen zo (anoniem) bijdragen aan de les en/of hun mening geven. De tool is een geschikte manier om de les wat interactiever te maken. Voorbeeldjes:- Het nieuwe thema over de lente is aangebroken. Laat de kinderen al hun ideeën bij het thema lente plaatsen op een Padlet muur. Hiermee halen ze hun voorkennis op. - Stel een vraag en laat de kinderen antwoorden door een bericht/antwoord te plaatsen op jouw gemaakte Padlet muur. - Laat de kinderen zelf evalueren op de les. Vraag bijvoorbeeld: 'Wat heb je geleerd van deze les?' en laat de kinderen in een berichtje deze vraag voor henzelf beantwoorden.

 

Het evalueren met kinderen via Padlet heb ik zelf ook in de praktijk gedaan. N.a.v. een project les over Congo vroeg ik de kinderen wat ze vandaag te weten zijn gekomen over Congo. Dit typten ze op de door mij gemaakte Padlet muur:

Voor welke groep(en) is deze tool geschikt?

Ik denk dat de tool het effectiefst is vanaf groep 3/4; zodra kinderen kunnen lezen, schrijven en typen kan deze tool worden gebruikt. Ikzelf heb de tool in groep 5 gebruikt en dat werkte prima! Voorwaarde is wel dat kinderen weten hoe ze met een tablet of computer om moeten gaan.

Toepassing:

Op https://nl.padlet.com/ maak je eenvoudig een nieuwe muur. Je kunt deze nieuwe muur aanpassen op de manier zoals jij wilt. Zo kun je een titel en omschrijving toevoegen. Maar ook de achtergrond of je privacy veranderen. Je kunt nu beginnen met het plaatsen van berichten door dubbel te clicken op de muur of een bestand naar je muur toe te slepen. Je kunt dingen overal plaatsen waar jij maar wilt. Je kunt internetadressen, foto's, documenten en filmpjes toevoegen. Best wel wat opties dus! Je krijgt ook meteen een eigen, unieke URL toegewezen voor jouw nieuwe muur. Dit internetadres kun je bij instellingen ook nog aanpassen!

 

Kinderen gaan naar jouw gekozen internetadres (in mijn geval: http://nl.padlet.com/MeesterBas/Congo) en kunnen meteen beginnen met het plaatsen van berichten. Je interactieve gedeelte van de les kan beginnen! Dit kunnen kinderen doen vanaf de computer, telefoon of tablet. Het kan met naam, maar ook anoniem.

Voordelen:

  • Kinderen zijn betrokken bij de les.
  • Het vernieuwt de lessen van het betreffende vak en maakt ze interactiever.
  • Het programma is makkelijk en snel in gebruik.
  • De site is beschikbaar in het Nederlands.
  • Je kunt direct iedereens activiteiten op de muur zien.
  • Naast berichten kun je ook video's, afbeeldingen, links en documenten plaatsen.
  • Je kunt de privacy van de Padlet muur zelf instellen.
  • Je kunt de Padlet muur zelf ontwerpen en vormgeven.
  • Padlet is erg geschikt voor onderwijs op afstand.

Nadelen:

  • Er zijn meerdere devices nodig als je wil dat de hele klas tegelijk op de muur reageert.

Bronnen & extra's:

Informatie gehaald uit eigen ervaringen en van de officiële site van Padlet: https://nl.padlet.com/


Twitter

Beschrijving van de tool:

Twitter, wie kent het niet? Heel de wereld twittert massaal. Met Twitter deel je berichten en informatie met de buitenwereld. Met Twitter kun je snel korte berichten (140 tekens) uitwisselen met andere gebruikers. Twitter is een sociaal netwerk waarbij je vrienden kan toevoegen van wie jij de berichten leest. Je kunt ook jouw interesses volgen. Hierdoor blijf je op de hoogte over alles wat jou interesseert!  

 

Maar het is maar net hoe je Twitter gebruikt. Sommigen delen op Twitter dat ze naar de kapper gaan of een broodje eten. De ander twittert over artikelen en zakelijke dingen. Maar hoe kun jij Twitter gebruiken in het onderwijs? Je kunt dit in de klas toepassen door bijvoorbeeld een klassen Twitter aan te maken waar 

kinderen vragen kunnen stellen met een #hashtag. Kinderen kunnen dus thuis ook vragen stellen over bijvoorbeeld hun huiswerk.

Link naar deze tool:

Antwoord op 3 vragen:

- Is deze tool geschikt voor het basisonderwijs?

- Zo ja, voor welke groep(en) is deze tool geschikt?

- Hoe kun je Twitter effectief toepassen in je groep?

Ja, mits je weet hoe je Twitter op een educatieve manier in kan zetten in het basisonderwijs. Hieronder geef ik graag een paar voorbeelden van hoe je Twitter op een educatieve manier in kunt zetten in je klas. Ook vermeld ik hierbij voor welke groep dit dan voornamelijk geldt. 

Twitter als informatiebron - groepen: 5/6/7/8

Met Twitter blijf je 'up-to-date'. Door bijvoorbeeld nieuwspagina's te volgen, weet je precies wat er in het land én de wereld gaande is op dit moment. Zo kun je bijvoorbeeld met je klas een Twitter account aanmaken en verschillende pagina's volgen die de kinderen uit jouw klas aanspreken en interessant vinden! Zo kun je bijvoorbeeld aan het begin en eind van de dag Twitter checken en zijn de kinderen helemaal op de hoogte van de dingen die zij interessant vinden (hier kun je dus ook het nieuws bij betrekken). Dit is erg goed voor actuele kennis van kinderen. 

 

Je 'informatiebron' kan natuurlijk van alles zijn. Boeken, websites, filmpjes, afbeeldingen, etc. Maar heb je al eens gedacht aan bekende personen of organisaties op de wereld? Je kunt met Twitter namelijk in contact komen met alles en iedereen hier op de wereld! Dus heb je bijvoorbeeld een keer een project over sport? Probeer eens via Twitter in contact te komen met Epke Zonderland of Wesley Sneijder! Dit soort onderwijs zit dan natuurlijk erg dicht bij de leef- en belevingswereld van de kinderen uit jouw klas. 

 

Kinderen op een ontdekkende manier laten leren - groepen: 5/6/7/8

Je kunt interactieve lessen geven met Twitter. Eigenlijk precies hetzelfde als dat ik deed in groep 5 met mijn project (zie 'onderwijsontwerp' op mijn oude website). Daarmee zie ik de waarde van Twitter binnen het onderwijs. Het gebruik van Twitter stimuleert de motivatie en betrokkenheid van de leerlingen doordat Twitter aansluit bij de leef- en belevingswereld van kinderen. Maar niet alleen Twitter zelf zorgt daarvoor... Het is ook de manier hoe je Twitter aanbiedt in de klas! Ik heb kinderen via Twitter informatie laten verzamelen over het land Congo en hulporganisaties, in plaats van zelf deze informatie aan te kinderen te geven. Ik heb Twitter dus gebruikt als een nieuwe werkvorm voor het vergaren van informatie over een te behandelen onderwerp. Kinderen gingen zelf op ontdekkingstocht door via het Twitter account 'SchoolprojectAA' filmpjes en informatie te bekijken. Wilt u meer informatie hierover? Kijk eens op: https://twitter.com/SchoolprojectAA.

Op een interactieve manier lesgeven samen met de kinderen - groepen: 7/8

Kinderen uit groep 7 en 8 zijn vaak ook al bezig met sociale media. Betrek hen daarom ook bij je les! Wanneer je een klassenaccount hebt aangemaakt op Twitter, kun je jouw leerlingen het klassenaccount laten volgen. Hier kun je ook Twitter accounts aanmaken samen met de kinderen uit je klas. En dan? @StartblokGroep7 van @KoenSteeman geeft hier een aantal mooie mogelijkheden: 

  • delen waar je trots op bent
  • buiten de klas contact met leerlingen & ouders
  • bedrijven/instellingen/personen bij je project betrekken
  • belangrijke informatie delen (tijden/evenementen)
  • kinderen mediawijzer maken
  • een les interactiever maken
  • digitale opdrachten geven voor thuis of bijvoorbeeld voor creatieve opdrachten
  • kinderen altijd laten reageren (interactie)
  • Twitterquiz organiseren om 21st century skills te toetsen
  • wereldoriëntatie koppelen aan de digitale leefwereld van kinderen.

Hieronder nog twee bijpassende filmpjes:

Nog wat extra voorbeelden  van Twittergebruik in de klas:

  • Taal: Twitterverhaal/gedicht, leerlingen krijgen een opdracht om rondom een bepaald thema een verhaal of gedicht van niet meer dan 140 tekens te maken. U kunt ook gezamenlijk een Twitterverhaal maken: iedere leerling voert om de beurt een tekst in van 140 tekens en de volgende leerling sluit aan op het verhaal van zijn voorganger.
  • Woordenschat: Twitter een moeilijk woord. Welke leerling twittert het eerst de juiste betekenis?
  • Spelling: Twitter een zin met een aantal spelfouten er in. Wie twittert het eerst de goede zin terug?
  • Rekenen: Twitter een rekensom. Wie rekent hem het eerst, maar ook goed, uit?

Je ziet hier dat er vooral ingespeeld wordt op de betrokkenheid van het kind door een spel én/of competitie element toe te voegen. 

Voordelen:

  • Binnen de kortste keren ben je op de hoogte van alle informatie en van al het nieuws.
  • Je bereikt een grote doelgroep.
  • Je kunt privacy aanpassen.
  • Op een interactieve manier lesgeven
  • Je kunt informatie verkrijgen en met anderen delen
  • Door middel van hashtags kun je informatie 'ordenen'
  • Stimuleert de motivatie en betrokkenheid van kinderen.

Nadelen:

  • Je kunt maar een beperkt aantal tekens gebruiken voor je tweets.
  • Er wordt ook veel 'onzin' gepost (openbaarheid).
  • Privacygevoelige gegevens kunnen op straat komen te liggen (hier dus bewust mee omgaan, mediawijsheid).

Plickers

Beschrijving van de tool:

Plickers is erg handig wanneer je als school weinig tablets of andere digitale middelen hebt. Je kunt met Plickers op een eenvoudige manier een interactieve quiz ontwerpen en uitvoeren. Ook kun je kinderen op een digitale manier laten stemmen op bepaalde stellingen die jij van te voren hebt bedacht.

 

Je hebt alleen maar nodig:

- Een digibord met computer (om resultaten weer te geven)
- Een smartphone met camera én de applicatie Plickers erop.
                                                             - De blaadjes met de plickers pictogrammen die je gratis kunt 
                                                                downloaden op de website van Plickers.

Link naar deze tool:

Is deze tool geschikt voor het basisonderwijs?

Jazeker! Ik heb de tool ook al uitgeprobeerd in mijn eigen stageklas. Zoals hierboven al aangegeven kun je Plickers gebruiken om de kinderen op een digitale en leuke manier vragen te laten beantwoorden. Ik heb Plickers gebruikt voor een rekenles. Ieder kind kreeg zijn/haar unieke code en ik liet de vraag zien op het digibord. De kinderen konden vervolgens kiezen uit antwoord A, B, C of D (het waren vragen over meten & meetkunde). Ze draaiden hun blaadjes op de manier dat ik het juiste antwoord kon scannen met mijn mobiele telefoon. Wanneer ik dat had gedaan kwamen de resultaten op het digibord te staan. De kinderen vonden het erg leuk en waren verbijsterd over dat ik d.m.v. mijn fotocamera kon zien wat voor antwoorden de kinderen gaven en de resultaten hiervan op het digibord verschenen!

 

Je kunt deze werkvorm eigenlijk bij alle vakken gebruiken! Als je maar de juiste meerkeuzevragen stelt voor de kinderen en de bedoeling van Plickers duidelijk uitlegt. Het is tegelijkertijd een goede 'energizer' en het bevordert de betrokkenheid en motivatie van de kinderen in je klas!

Voor welke groep(en) is deze tool geschikt?

In principe vanaf groep 3/4. Alleen dan is het wel zaak dat je het heel simpel houdt en Plickers erg duidelijk uitlegt. Kinderen moeten de werkwijze echt goed snappen voordat je er succesvol mee kan werken. Uit mijn ervaring kun je Plickers vanaf groep 5 erg goed en effectief inzetten! Kinderen moeten de vragen kunnen lezen en de resultaatgrafieken snappen.

Toepassing:

Hoe Plickers te gebruiken? Hieronder stapsgewijs een uitleg:

  1. Eerst moet je op de website van Plickers een account aanmaken.
  2. Vervolgens kun je een klas aanmaken. Daar voer je de namen van de leerlingen in. Elke leerling wordt gekoppeld aan een kaart. Zo heeft de eerste leerling die je invoert kaart 1. Een handige tip die ik daarbij wil geven: voer de namen van de leerlingen in op volgorde van de klassenplattegrond. Op deze manier kun je de stemkaarten snel uitdelen.
  3. Begin door op ‘Teach’ te klikken. Je hebt nu de keuze uit ‘Grid’ en ‘Graph’. Klik op ‘Graph’. Op dit scherm komen de antwoorden binnen als leerlingen stemmen.
  4. Download de app voor je smartphone (De app werkt ook op de tablet).
  5. Voer je inloggegevens in op je telefoon of tablet en je ziet je klassen. Kies je klas (Afbeelding 1). 
  6. Kies ‘Create a new question’. (Afbeelding 2)
  7. Geef de vraag een naam en kies het juiste antwoord. Je kunt aangeven dat meerdere antwoorden juist zijn. (Afbeelding 3)
  8. Nu moeten de leerlingen hun kaart omhoog houden. Op de kaart staan 4 letters: A, B, C en D. De bedoeling is dat ze het goede nummer omhoog houden (door het blad op de juiste manier te draaien).
  9. Druk nu op het camera-symbool om de codes te scannen en de scores verschijnen meteen op het scherm van je computer. Zodra een leerling gedetecteerd is verschijnt die op je scherm. Je kunt ook zien wiens code je nog niet hebt gescand. (Afbeelding 4)

Voordelen:

  • Voor scholen met weinig digitale middelen is dit een perfecte manier om interactief les te geven;
  • Leerlingen hebben geen dure stemkastjes nodig;
  • Het is makkelijk te gebruiken wanneer je de blaadjes lamineert en de leerlingen hun eigen kaart laat houden;
  • Het scannen verliep zeer snel. Wat me opviel was dat meerdere leerlingen tegelijk werden gescand;
  • Het klaarmaken van mobieltjes duurt soms nog wel eens even (inloggen etc.) Daar heb je met dit systeem geen last van;
  • Bij andere systemen willen leerlingen nog wel eens een rare naam verzinnen, maar omdat je hier zelf de koppeling hebt gemaakt heb je dat probleem niet.

Nadelen:

  • Je moet soms goed scannen, hij pikt de kaartjes niet altijd meteen op.
  • Je kunt geen tekst toevoegen bij antwoordmogelijkheden (bijvoorbeeld: A --> Ecuador, B --> China, enz.). Je ziet alleen de letters.
  • Je kunt het goede antwoord niet laten zien (als tekst). Je kunt alleen laten zien wie het goede antwoord had (als A, B, C of D).

Bronnen & extra's:

Informatie gehaald van de site van Plickers: https://www.plickers.com/ en van: http://fransenict.wordpress.com/2014/03/23/stemmen-zonder-stemkastjes-het-kan-met-plickers/

Hieronder nog een (Engelstalig) instructiefilmpje:


Fakebook

Beschrijving van de tool:

Fakebook is een tool die je kunt gebruiken om kinderen op een veilige manier in contact te laten komen met het profiel van een persoon die je behandelt in je les. Je kunt dan een Fakebook-pagina aanmaken voor bijvoorbeeld een fictief of historisch persoon. Je voegt foto's en informatie toe van deze persoon en laat zien wat deze persoon allemaal beleefd in zijn/haar leven (het werkt in principe hetzelfde als Facebook en lijkt hier ook erg op). De tool sluit daarom ook goed aan bij de belevingswereld van de kinderen uit je klas. Het verschil tussen Fake- en Facebook? De naam zegt het al: de personen die je vindt op Fakebook zijn niet echt (bedacht door iemand).

Link naar deze tool:

Is deze tool geschikt voor het basisonderwijs?

Ja, kinderen kunnen via Fakebook “echt” in contact komen met de persoon of personen die in de les aan bod komen. Zo wordt de les ineens een stuk interessanter en concreter voor de kinderen! Ook sluit het erg goed aan bij de belevingswereld van de kinderen.

Voor welke groep(en) is deze tool geschikt?

Vanaf groep 3/4, zodra kinderen kunnen lezen, kan deze tool worden gebruikt. Het ligt ook aan de 'lading' die je geeft aan de tool. Groep 3/4/5 zullen het meest geïnteresseerd zijn in het ontdekken van de persoon die afgebeeld wordt via Fakebook. Bij hogere groepen zal dit ook zo zijn, maar wanneer je ook écht ingaat op het Fakebook-gebeuren zelf (de toepassing), dan zal dit beter aansluiten bij de belevingswereld van kinderen in groep 6/7/8. Je kunt in deze hogere groepen ook makkelijk een kleine uitstap maken naar 'mediawijsheid'.

Toepassing:

Fakebook kan worden gebruikt om een profiel aan te maken van een persoon die belangrijk gaat zijn tijdens jouw les. Start met het kiezen van de naam voor je personage bovenaan de pagina. Voeg vervolgens afbeeldingen toe om de site een persoonlijkere look te geven. Ga vervolgens verder met het toevoegen van 'vrienden' van deze persoon. Voeg informatie over het personage toe en publiceer berichten (statussen). Het resultaat: een lijkende Facebook-pagina van het (bekende) personage die tijdens de les aan bod komt. Kinderen kunnen vervolgens het profiel met informatie, statussen en foto's gaan bekijken en leren zo meer over het personage!

Fakebook kan in principe ingezet worden bij elk vak, suggesties:

  • Taal: 'Professor S. Pelling, dit personage post elke dag/week een nieuwe spellingscategorie die hij op een makkelijke manier uitlegt. Hij verwijst hierbij naar filmpjes en spelletjes voor de kinderen.'
  • Rekenen: 'Jan de Getallenman, dit personage weet erg veel over rekenen! Kinderen kunnen hem altijd vragen stellen. Hij post elke dag/week een handige tip/regel voor het uitrekenen van sommen die er op dat moment toe doen.'
  • Wereldoriëntatie: hier zijn naar mijn mening de meeste mogelijkheden! Je kunt bijvoorbeeld een profiel maken van een meisje uit de Prehistorie wanneer je het hier in de klas over hebt. Of leg contact met 'meneer Iwambo' uit Suriname bij een les over Fair Trade producten en wereldhandel!
Dit zijn enkele voorbeeldjes. Denk maar eens in hoe concreet je je onderwijs hiermee kunt maken voor de kinderen! Je zorgt ook voor veel interactie in de klas. Kinderen lezen over en praten met het personage. Kinderen kunnen dus vragen aan het persoon stellen waarop de persoon antwoord geeft. Ook kun je Fakebook als inleiding van je les of thema gebruiken of zelfs als informatiebron voor de kinderen!
Op mijn oude website staat een voorbeeld van hoe ik Fakebook inzette voor mijn project Actie Adoptie (zie 'onderwijsontwerp') en een profiel maakte van 'Muhindo Kambale'. 

Voordelen:

  • De tool kan erg goed aansluiten bij de belevingswereld van kinderen.
  • Kinderen leren het personage te omschrijven, vragen te stellen, informatie tot zich te nemen, enz.
  • Het vernieuwt lessen van het betreffende vak.
  • Kinderen leren over ICT-toepassingen als Facebook en er kan een koppeling naar 'mediawijsheid' gemaakt worden.
  • Het is op internet, het is gratis en je hoeft je niet aan te melden of een account aan te maken.
  • Je kunt altijd tussendoor opslaan en later weer verder werken aan het te maken profiel.

Nadelen:

  • Reclame... Erg jammer dat je een premium account nodig hebt om de reclames tussendoor te verwijderen. Je moet goed van tevoren kijken welke reclame er op je Fakebook staat.
  • De site is in het Engels, maar je kunt de pagina natuurlijk Nederlands maken.

Bronnen & extra's:

Informatie gehaald van de site van Fakebook: http://www.classtools.net/FB/home-page.

Hieronder een (Engelstalig) instructiefilmpje. In het filmpje zie je hoe je een profiel aan kunt maken op Fakebook.

Auteur:

Bas van den Brand

Veghel

 

EDUX B.V.

Onderwijsadviseur digitale geletterdheid

 

#ICT&media

#onderwijsinnovatie


Lijst van tools op deze pagina:

  • Kahoot!
  • Quizlet
  • Nearpod
  • Quiver
  • Socrative 2.0
  • Padlet
  • Twitter
  • Plickers
  • Fakebook