Tools #2

Mentimeter

Beschrijving van de tool:

Mentimeter is een online polling- en presentatietool waarmee je respons ophaalt bij leerlingen. Je legt leerlingen vragen en stellingen voor, waar ze (anoniem) op kunnen reageren via een device. De uitslag is direct zichtbaar, waardoor je hier meteen op in kunt spelen tijdens je les!

 

Link naar deze tool:

Is deze tool geschikt voor het basisonderwijs?

Ja, deze tool is breed inzetbaar in het basisonderwijs en zou wat mij betreft het best vanaf groep 3 ingezet kunnen worden. Je kan deze tool inzetten voor verschillende fases van je les. Bij de oriëntatie kun je de tool inzetten om bijvoorbeeld met een woordwolk voorkennis op te halen (zie ook de afbeelding hieronder). Tijdens de uitvoering van een les kan je het gebruiken om een aantal interactieve vragen te stellen over het onderwerp. En bij de afsluiting van een les kan je Mentimeter perfect inzetten als evaluatie-instrument. Hierbij kan je ook meningen van kinderen ophalen middels de diverse poll-mogelijkheden. Je zou deze tool zelfs kunnen gebruiken om kinderen elkaar feedback te laten geven. Of stellingen te laten beantwoorden. Kinderen laten stemmen of samen met hen een discussie voeren kan ook goed met Mentimeter.

Toepassing:

Maak eerst een gratis account aan op https://www.mentimeter.com/. Vervolgens kan je in Mentimeter kiezen om een geheel nieuwe presentatie te maken of een al bestaande template te gebruiken.

  • Stap 1: kies een naam voor je presentatie;
  • Stap 2: voeg slides toe en kies het type vraag/slide. Mentimeter geeft je de mogelijkheid om verschillende typen vragen te stellen. Van multiple choice tot open vragen en van quizvragen tot een wordcloud. 
  • Stap 3: vul de content aan door tekst en afbeeldingen toe te voegen. Per type vraag kan je ook kiezen welke manier de antwoorden zichtbaar worden op het scherm (bijv. als staafdiagram, cirkeldiagram of donut). 
  • Stap 4: customize de lay-out van de vraag/slide. Hier kan je ook nog algemene instellingen veranderen.
  • Stap 5: wanneer je het gewenste aantal slides hebt bereikt kan je rechts bovenin nog het thema wijzigen en de presentatie instellingen wijzigen bij configure.
  • Stap 6: de Mentimeter is klaar voor gebruik! Via de knop present kan je de slides gaan presenteren. Leerlingen gaan naar www.menti.com en vullen de 6-cijferige code in om deel te nemen.

Voordelen:

  • De tool is webbased, zo hoeft er bijv. geen app gedownload te worden;
  • De taal van je presentatie kan gewijzigd worden naar het Nederlands;
  • Het gebruik van deze tool is gratis. De gebruiker moet zich eenmalig registreren. 
  • Met de tool kan je interactieve vragen stellen (quiz);
  • De tool is uitermate geschikt om meningen op te halen of stellingen te beantwoorden (poll);
  • Je kan eenvoudig voorkennis ophalen m.b.v. de woordwolk-functie;
  • Je kan vragen visueel aantrekkelijker maken door bijv. GIF afbeeldingen toe te voegen;
  • De lay-out kan gewijzigd worden met een ander thema;
  • Je kan 'example' slides overnemen uit een database;
  • Leerkracht bepaald welke vraag actief is;
  • Vragen zijn herbruikbaar;
  • Spelers kunnen anoniem deelnemen;
  • In Mentimeter zit een filter op de antwoorden, waardoor antwoorden die niet geschikt zijn er meteen tussenuit gefilterd worden.

Nadelen:

  • De mogelijkheden van het gratis account zijn beperkt. Zo kan je maar 2 question slides en 5 quiz slides gebruiken;
  • Voor meer mogelijkheden is een betaald abonnement nodig. Rapportage mogelijkheid is eveneens een premium feature;
  • Antwoorden zijn niet herleidbaar naar specifieke deelnemers.

Bronnen & extra's:

Informatie gehaald uit eigen ervaringen en van de officiële site: https://www.mentimeter.com/.

Hieronder nog een impressiefilmpje/instructiefilmpje van Mentimeter: 


Classroomscreen

Beschrijving van de tool:

Classroomscreen is een praktische edutool voor in de klas, die goed samenwerkt met een digibord. Met deze tool tover je snel een scherm op je digibord waarmee je inzichtelijk kan maken aan de klas wat de bedoeling van de les is. Je kan kiezen uit 12 widgets, zoals een timer, stoplicht of werksymbolen. Daarnaast kan je ook tekenen en schrijven, om bijvoorbeeld de lesdoelen met je klas te delen. 

Link naar deze tool:

Is deze tool geschikt voor het basisonderwijs?

Deze tool is erg geschikt voor het basisonderwijs en kan al bij kleuters worden ingezet om lesactiviteiten met de klas te delen. Daarnaast zijn alle widgets makkelijk in gebruik en toepasbaar in diverse groepen. Hieronder een overzichtje van de inzetbare widgets: 

  • Timer of stopwatch tonen [groep 1 t/m 8];
  • Klok of kalender tonen [groep 1 t/m 8];
  • Stoplicht tonen [groep 1 t/m 8];
  • Tekening maken of tekst toevoegen [groep 1 t/m 8];
  • Namen kiezen of dobbelstenen gooien [groep 1 t/m 8];
  • Symbolen weergeven die de situatie aangeven: samenwerken, fluisteren, overleggen of in stilte werken [groep 1 t/m 8];
  • Geluidsniveau bepalen en dit zichtbaar maken [groep 3 t/m 8];
  • QR code genereren voor een URL [groep 6 t/m 8].

Toepassing:

Je gaat naar de website https://app.classroomscreen.com/. Eenmaal daar pas je de de taal naar jouw wensen aan en kies je een mooie (bijpassende) foto als achtergrond. Vervolgens zet je op het bord wat je wilt gebruiken. Een timer? Een stoplicht? Willekeurig namen kiezen? Het kan allemaal.

 

Sinds kort kun je ook feedback ophalen over je les door samen met je leerlingen de exit poll in te vullen. Dit doe je door aan de linkerkant op het hamburgermenuutje te klikken en vervolgens op 'new poll'.  Je kan hier zelf een vraag toevoegen.

Voordelen:

  • De tool is gratis én kan zonder account gebruikt worden;
  • De tool is erg eenvoudig in gebruik door een simpele lay-out;
  • De tool geeft overzicht en structuur aan een les;
  • De tool kan bijdragen aan goed klassenmanagement;
  • De tool beschikt over verschillende widgets;
  • De leerkracht kan een gratis account aanmaken enkele instellingen op te slaan;
  • Er kunnen meerdere actieve schermen tegelijkertijd worden geopend;
  • De tool is beschikbaar in het Nederlands. 

Nadelen:

  • Om je scherm op te kunnen slaan heb je een betaalde 'Pro-account' nodig;
  • Geluidsniveau bepalen kan alleen als je device over een microfoon beschikt, dit is bij digiborden vrijwel nooit het geval.

Bronnen & extra's:

Informatie gehaald uit eigen ervaringen en van de officiële site: https://classroomscreen.com/.

Hieronder nog een impressiefilmpje/instructiefilmpje van Classroomscreen: 


Classcraft

Beschrijving van de tool:

Classcraft is een gratis online educatief rollenspel dat je samen met je leerlingen speelt.  Je kunt de spelomgeving helemaal zelf inrichten als leerkracht. Door gebruik te maken van hedendaagse spelmechanismen (gamification) kunnen leerlingen een level stijgen, in teams werken en krachten verdienen met gevolgen in de echte wereld. Het spel, dat als een extra laag op het bestaande leerplan werkt, transformeert de manier waarop een les het hele schooljaar lang ervaren wordt!

 

Het concept werkt als volgt (korte beschrijving): De leerlingen in je klas worden krijgers, magiërs of genezers die elk een set aan krachten hebben die door de leerlingen ontgrendeld én ingezet kunnen worden. Wanneer leerlingen in een team werken kunnen ze elkaar met die unieke set aan krachten helpen. Iedere leerling beschikt over een aantal HP en AP. HP zijn de levenspunten van de speler, AP de actiepunten (om krachten in te zetten). Tijdens het klassikaal spelen van het spel kunnen de spelers XP (ervaringspunten) verdienen waarmee ze levels kunnen stijgen. Jij als leerkracht kan deze XP uitdelen door goed gedrag te belonen (bijvoorbeeld +50 XP voor een goede luisterhouding tijdens instructie). 

Link naar deze tool:

Is deze tool geschikt voor het basisonderwijs?

Ja, maar voornamelijk in de bovenbouw. Voor de onder- en middenbouw is deze tool te ingewikkeld als je het mij vraagt. Daarom zou ik deze tool vanaf groep 6 inzetten. Vanaf die groep sluit de tool ook het best aan bij de belevingswereld van de kinderen. De tool is het meest geschikt als een extra hulpmiddel om je lessen meer leven in te blazen, kinderen te motiveren en onderlinge samenwerking te bevorderen. De tool motiveert leerlingen door échte risico's en beloningen die de leerkracht zelf kan bedenken en toe kan wijzen. Goed presteren en je teamgenoten helpen met hun werk, zorgen ervoor dat je ervaringspunten kan verdienen die échte krachten ontgrendelen zoals zelf een werkplek kiezen of een hint op een toets krijgen. 

 

De les wordt zoals gewoonlijk gegeven en het spel loopt passief mee op de achtergrond, om punten te verzamelen en krachten te gebruiken. Classcraft kan gespeeld worden met een computer en een projector of door elke student te laten aanmelden op een tablet of laptop.

 

Classcraft is toepasbaar bij alle vakken, maar vergt wel creatief denken van de leerkracht. De leerkracht is namelijk degene die het spel vormgeeft en alle functies zó inkleedt dat het past binnen het thema van het vakgebied. Mijn voorkeur gaat uit om Classcraft te gebruiken bij wereld oriënterende vakken, met name geschiedenis. Neem bijvoorbeeld het thema 'Het Oude Egypte' en laat leerlingen teams maken met een naam die bij het thema past ("De mummies" bijvoorbeeld). Pas dagelijkse gebeurtenissen aan op het thema zodat er bijvoorbeeld een zandstorm komt waarbij iedereen 10 AP verliest. Zie het voorbeeld hieronder:

Toepassing:

Allereerst dien je een gratis leerkrachtaccount aan te maken via de website: https://game.classcraft.com/signup. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je de spelomgeving in gaan richten. Je krijgt allereerst een tutorial waarin de spelelementen worden uitgelegd met een 'demo klas'. 

 

Vervolgens maak je een klas aan en geef je de klas een naam. Daarna kies je het gedrag wat je als leerkracht wil bemoedigen en XP voor wil gaan geven. Bijvoorbeeld een goede luisterhouding waar je +50 XP voor geeft. Je kan kiezen uit een automatisch gegenereerde selectie of zelf iets bedenken. Dit doe je in de volgende stap ook met het gedrag wat je niet aan wil moedigen en levenspunten voor wil aftrekken, zoals het praten door de les van -10 HP bijvoorbeeld. In de stap daarna kun je alle krachten per personage instellen. Ook hier kun je kiezen uit de standaard gegenereerde krachten of juist zelfbedachte krachten toevoegen. Hierna kies je nog de 'straffen'. Dat is wanneer een speler terugvalt naar 0 HP en 'sneuvelt in de strijd'. Ze moeten dan een willekeurige straf (bijvoorbeeld een extra opdracht) uitvoeren uit de lijst. 

 

Nu zijn de basisfuncties ingesteld. Deze kun je later altijd nog bewerken. Vervolgens stel je de spelduur in (vaak begin tot einde schooljaar) en selecteer je de school of voeg je die toe. Hierna kun je alle leerlingen uit je klas toevoegen (voornaam en achternaam). Wanneer je dat gedaan hebt kun je ook alvast teams instellen, maar dat kan in een later stadium ook.

 

Het spel is nu bijna klaar om te spelen! Er zijn nu nog diverse, Engelstalige introductiefilmpjes binnen de tool beschikbaar om bijvoorbeeld aan je leerlingen te laten zien. Deze zijn aan te raden. Om leerlingen in te laten loggen en hun voortgang te kunnen laten bekijken, download je als leerkracht de 'studentcodes'. Print deze uit en geef deze aan je leerlingen. Hiermee kunnen zij inloggen. Wanneer kinderen voor de eerste keer inloggen wordt gevraagd hun personage aan te maken en te kiezen tussen een krijger, magiër of genezer. Je kan er ook voor kiezen om als leerkracht de personages in te stellen, maar het is het leukst om dit aan de kinderen over te laten! 

 

Zie het instructiefilmpje bij 'Bronnen & extra's' voor een stap-voor-stap handleiding in het Engels.

Voordelen:

  • Je kunt heel de spelomgeving naar eigen wens inrichten.
  • De gehele spelomgeving is beschikbaar in het Nederlands.
  • De tool werkt motiverend voor de leerling door gebruik te maken van diverse spelelementen.
  • De tool bevordert onderlinge samenwerking tussen leerlingen.
  • De tool (voornamelijk de Premium versie) beschikt over verschillende, veelzijdige functies: van een namenkiezer tot aan een quiz voor je leerlingen.
  • Leerlingen kunnen in level stijgen en zo o.a. steeds meer outfits ontgrendelen.
  • De tool is overzichtelijk en elementen zijn makkelijk en snel aan te passen.
  • De tool sluit aan bij de belevingswereld van veel kinderen (gamification).

Nadelen:

  • Voor bepaalde functies, zoals Boss Battles en Queesten, is een betaald Premium account nodig.
  • De tool doet een beroep op de creativiteit én de ICT-vaardigheden van de leerkracht.
  • Filmpjes zijn veelal en enkel beschikbaar in het Engels.

Bronnen & extra's:

Informatie gehaald uit eigen ervaringen en van de officiële site: https://www.classcraft.com/nl/

Hieronder nog een impressiefilmpje en een instructiefilmpje van Classcraft: 


ClassDojo

Beschrijving van de tool:

ClassDojo is een gratis online beloningssysteem voor je leerlingen. De website beschrijft de tool als: "De eenvoudigste manier om een geweldige klasgemeenschap op te zetten". ClassDojo verbindt leraren met leerlingen en ouders. Het helpt de leerkracht om een positieve klassencultuur te creëren. Leraren kunnen leerlingen voor elke vaardigheid of waarde aanmoedigen — of het nu hard werken is, lief zijn of anderen helpen. Leerlingen kunnen punten verdienen voor hun gedrag wat een positieve stimulans kan zijn in je groep!

 

 

Link naar deze tool:

Is deze tool geschikt voor het basisonderwijs?

Deze tool is erg geschikt voor het basisonderwijs en kan al bij kleuters worden ingezet om gedrag of werkhouding te belonen. Ikzelf zou ClassDojo vanaf groep 3/4 gebruiken. ClassDojo is in iedere klas toepasbaar en kan een positieve bijdrage leveren aan het klassenklimaat. De interactie van de leerkracht met zijn leerlingen middels het belonen via ClassDojo punten werkt vaak ook motiverend voor leerlingen. De leerkracht loopt rond en observeert en kan vervolgens punten toekennen via zijn computer, tablet of smartphone. Je bent als leerkracht vrij om te bepalen waar je kinderen punten voor wilt toekennen. Je kunt de omgeving van ClassDojo dus naar eigen wens inrichten.

 

Naast het belonen van leerlingen via punten is er ook een ouderportaal (Class Story) aanwezig waar je alles wat er in je klas gebeurd kunt delen met ouders, bijvoorbeeld via foto's. Je kunt ook berichten versturen naar ourrders (en zij ook naar jou). Daarnaast biedt ClassDojo zelf nog een tal van tools die handig zijn voor de leerkracht, zoals:

  • Timer
  • Namenkiezer 
  • Groepjesmaker
  • Geluidsmeter
  • Taakbriefjes
  • Het weer
  • Rustgevende of activerende muziek
  • Denken-delen-uitwisselen via praatwolken
  • Educatieve animatiefilmpjes over diverse onderwerpen, zoals: mindfulness, empathie en growth mindset. 

ClassDojo werkt momenteel ook nog aan een portfolio, waar leerlingen hun eigen werk kunnen delen door foto's en video's toe te voegen aan hun eigen portfolio's. ClassDojo biedt dus veel mogelijkheden!

Toepassing:

Als eerst registreer je jezelf als leerkracht via de website van ClassDojo. Vervolgens maak je als leerkracht een klas aan. Die klas vult de leerkracht met de namen van zijn leerlingen. Vervolgens bepaalt hij op welke gedragskenmerken hij zijn leerlingen wil beoordelen en legt hij die gedragskenmerken vast in ClassDojo. Je kiest een aantal positieve gedragskenmerken, zoals bijvoorbeeld: samenwerken, goede luisterhouding en creativiteit. Zie ook de afbeelding hiernaast. Je kan ook werken met aandachtspunten, maar dat doe ik persoonlijk niet. Bij mij is het motto: je verdient een punt of niet. Ik ga geen 'negatieve punten' uitdelen. 

 

Nadat dit is gebeurd kan de leerkracht zijn klas openen. Hij krijgt dan de namen van zijn leerlingen in beeld, die allemaal zijn voorzien van een avatar (die kun je later nog veranderen per leerling als je wil). Als hij klikt op de naam of avatar van een leerling komen de door hem ingevoerde gedragskenmerken in beeld. Als hij klikt op het gedragskenmerk waarvoor hij betreffende leerling wil belonen krijgt die leerling een punt. Voor iedere keer dat hij dit doet krijgt de leerling er een punt bij. Class Dojo biedt de mogelijkheid om de teller na verloop van tijd weer op nul te zetten, zodat er met een schone lei kan worden begonnen.

 

Voordelen:

  • De tool is erg eenvoudig in gebruik door een simpele lay-out. 
  • De tool werkt motiverend voor de leerling door het belonen van goed gedrag.
  • De tool kan bijdragen aan een positief klassenklimaat.
  • De tool beschikt over verschillende, veelzijdige functies: van een beloningssysteem tot aan een ouderportaal. 
  • De tool geeft de leerling een overzicht zijn/haar eigen gedrag in de klas.
  • Je bent zelf eigenaar van je klaslokaal en je kan deze zelf inrichten (welke gedragskenmerken er beloond gaan worden bijvoorbeeld).
  • De tool is beschikbaar in het Nederlands. 
  • Veel leerkrachten gebruiken ClassDojo waardoor er op het internet vele suggesties zijn hoe ClassDojo in te zetten.

Nadelen:

  • Bepaalde functies (zoals de educatieve animatiefilmpjes) zijn alleen beschikbaar in het Engels.

Bronnen & extra's:

Informatie gehaald uit eigen ervaringen en van de officiële site: https://www.classdojo.com/nl-nl/

Hieronder nog een impressiefilmpje en een instructiefilmpje van ClassDojo: 

Auteur:

Bas van den Brand

Veghel

 

EDUX B.V.

Onderwijsadviseur digitale geletterdheid

 

#ICT&media

#onderwijsinnovatie


Lijst van tools op deze pagina:

  • Mentimeter
  • Classroomscreen
  • Classcraft
  • ClassDojo